HWZ Forums

Login Register FAQ Mark Forums Read

Asus RT-AC66U and USB-AC56 Problem

Share This Page
HardwareZone.com on Facebook
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 15-09-2013, 12:45 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
Asus RT-AC66U and USB-AC56 Problem

I just bought Asus RT-AC66U router and USB-AC56 adapter from Comex to set-up with my Singtel Fibre 200Mbps. The set-up for my desktop using the USB-AC56 adapter is just 7-10 steps away from the AC66 router but I noticed that my wireless network connection status is showing only 130Mbps speed on 5Ghz despite having full signal strength. The speed on 5Ghz I am getting is even slower than when I am connected on 2.4Ghz @ 144.5Mbps


I've updated the firmware to the latest version:
ASUS RT-AC66U Firmware Version 3.0.0.4.374.726
ASUS USB-AC56 Driver: 1023.6.225.2013

My PC is running on Windows 7. I config the router using the profile "Singtel-Others" and my connection is as follows:

ONT -> Mio Voice
|
AC66U -> Port 4 Mio TV
|
Wifi USB-AC56 to desktop 7-10 steps away from router

Last edited by ToOn_07; 15-09-2013 at 12:48 AM..
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2013, 12:07 PM   #2
Member
 
tamjinhang's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 373
hmm, go to router settings and try setting channel bandwidth for the 5ghz connection to 80Mhz and try again? speed should increase.
tamjinhang is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 10:41 AM   #3
Hardware Clinic, ASUS eCustomer Service Center
 
ASUS@SG's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,120
Kindly follow below settings

__________________


Services support for component, server, networking, gaming accessories, audio, monitor, projector, media player, vivo PC, chromebox and GR8. For more information, visit http://forums.hardwarezone.com.sg/as...s-3367084.html

ASUS Hardware Club
ASUS@SG is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 04:56 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
I am currently on this setting but it makes no difference from the auto modes.. is there any other solution?

Thanks

Last edited by ToOn_07; 16-09-2013 at 04:59 PM..
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 05:20 PM   #5
Hardware Clinic, ASUS eCustomer Service Center
 
ASUS@SG's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,120
How far is your computer and router?

How many room flat?

Bypass how many wall?
__________________


Services support for component, server, networking, gaming accessories, audio, monitor, projector, media player, vivo PC, chromebox and GR8. For more information, visit http://forums.hardwarezone.com.sg/as...s-3367084.html

ASUS Hardware Club
ASUS@SG is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 05:27 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
I am staying in a 3 room flat.. desktop and router is about 7-8 steps away.. only 1 wall in between

I use singtel wifi scanner to check that the wifi channels around me are clean and low traffic as well
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 06:30 PM   #7
Hardware Clinic, ASUS eCustomer Service Center
 
ASUS@SG's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,120
I am staying in a 3 room flat.. desktop and router is about 7-8 steps away.. only 1 wall in between

I use singtel wifi scanner to check that the wifi channels around me are clean and low traffic as well
Shouldn't have any issue. i also staying in 3 room flat.

all my 5Ghz can cover with good speed.

Can you try pc to pc transfer file? using wireless
__________________


Services support for component, server, networking, gaming accessories, audio, monitor, projector, media player, vivo PC, chromebox and GR8. For more information, visit http://forums.hardwarezone.com.sg/as...s-3367084.html

ASUS Hardware Club
ASUS@SG is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 06:43 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
I haven't tried that but i done a few speedtest including internet speedtest hosted by my isp singtel and only managed 40-50 Mbps average internet speed as my wifi speed is stuck at 130 Mbps (80 MHz) @ 5GHz (Wifi Status) instead of somewhere near my adapter specification speed of 867Mbps.

The funny thing is that I get 144.5Mbps (20MHz) @ 2.4GHz (Wifi Status) and average internet speedtest manage to get 90-100Mbps.

Also, i noticed when playing game @ 2.4Ghz is totally smooth and no lag but when playing game @ 5Ghz it is choppy and laggy.

My Singtel fibre plan is 200 Mbps btw.

Is there any settings that i should do for my USB-AC56 wifi adapter instead to fix this problem?

Anyway, I didn't install anything from the CDs in the box, just plug and play and download latest drivers from ASUS website.. but I don't think this has got anything to do with it.

PS: On 2.4G when i set my channel bandwidth to 40MHz instead, my speed can get stable constant 300Mbps which is the adapter specification speed indicated for 2.4G.

Last edited by ToOn_07; 17-09-2013 at 11:09 PM.. Reason: update
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2013, 12:37 PM   #9
Hardware Clinic, ASUS eCustomer Service Center
 
ASUS@SG's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,120
I advise you call avertek.

Avertek Enterprises Pte Ltd

95 Kallang Avenue #03-00
AIS Industrial Building Singapore 339420
Tel: (65) 6341 7839 Fax: (65) 63417739

Operating Hours

9.30am - 6.00 pm ( Mondays Friday)

Closed on Saturday, Sundays and Public Holidays
__________________


Services support for component, server, networking, gaming accessories, audio, monitor, projector, media player, vivo PC, chromebox and GR8. For more information, visit http://forums.hardwarezone.com.sg/as...s-3367084.html

ASUS Hardware Club
ASUS@SG is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2013, 12:27 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
I will be bringing both router and adapter to Avertek to check.. I believe something is faulty already.. =(
hope i can get an exchange for a new set
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2013, 02:22 PM   #11
Hardware Clinic, ASUS eCustomer Service Center
 
ASUS@SG's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,120
I will be bringing both router and adapter to Avertek to check.. I believe something is faulty already.. =(
hope i can get an exchange for a new set
Okie, they will check for you.
__________________


Services support for component, server, networking, gaming accessories, audio, monitor, projector, media player, vivo PC, chromebox and GR8. For more information, visit http://forums.hardwarezone.com.sg/as...s-3367084.html

ASUS Hardware Club
ASUS@SG is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2013, 01:59 PM   #12
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
Okie, they will check for you.
I've just gone down to Avertek.. they have troubleshooted and replaced both my sets for me.. good service.. however the technician guy told me that 5g wifi have to be in line of sight, cannot have wall or anything blocking if not the signal will be very poor.. but I thought I've seen many review of ppl able to have decent connection on 5g even with 1 wall..

Anyway i Going to try setting up and test everything again over the weekend and hopefully everything will be working fine
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2013, 01:53 PM   #13
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
Ok, the signal was better after I got the new replacement sets for the first 2 days.. though i am not getting max speed 867Mbps on 5GHz but at least it was doing better than the previous going at around 200Mbps now.

However, the signal somehow seems to have detoriate on the 3rd day where i am only getting 90-130Mbps on 5GHz now.. it is so frustrating the 5GHz just can't seem to work properly.
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2013, 04:51 PM   #14
Hardware Clinic, ASUS eCustomer Service Center
 
ASUS@SG's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,120
Ok, the signal was better after I got the new replacement sets for the first 2 days.. though i am not getting max speed 867Mbps on 5GHz but at least it was doing better than the previous going at around 200Mbps now.

However, the signal somehow seems to have detoriate on the 3rd day where i am only getting 90-130Mbps on 5GHz now.. it is so frustrating the 5GHz just can't seem to work properly.
90-130Mbps is link speed or speedtest?
__________________


Services support for component, server, networking, gaming accessories, audio, monitor, projector, media player, vivo PC, chromebox and GR8. For more information, visit http://forums.hardwarezone.com.sg/as...s-3367084.html

ASUS Hardware Club
ASUS@SG is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2013, 10:53 AM   #15
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 31
It's link speed.. it's the same even after I reboot.. same problem with the first set i had.. very slow when on 5G
ToOn_07 is offline   Reply With Quote
Reply
Important Forum Advisory Note
This forum is moderated by volunteer moderators who will react only to members' feedback on posts. Moderators are not employees or representatives of HWZ. Forum members and moderators are responsible for their own posts.

Please refer to our Terms of Service for more information.


Thread Tools

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On