HWZ Forums

Login Register FAQ Mark Forums Read

[Maylyn - Networking] ASUS RT-AC5300

Like Tree161Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-04-2020, 10:53 PM   #1066
Arch-Supremacy Member
 
FlushX's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 10,498
Both issues got similarities. Here' is how I would troubleshoot.

1. Check that you are on the latest firmware. If the issue only came about after a recent update, rollback to the older firmware. If you need to download the older firmware, get it here https://www.asus.com/sg/Networking/R...Desk_Download/

2. Reset the router after the update/downgrade.

3. test and monitor. if you still suffer from the missing 5GHz, the chip might be faulty.


Anyone had this issue where your 5ghz just died and canít be found?

Canít seem to solve it, would appreciate any suggestions
Anyone experiencing your AC5300 out of sudden don't have any network connection and got to restart the whole router to resume back to norm?
ckh98258 likes this.
FlushX is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2020, 11:03 AM   #1067
Senior Member
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 818
Just curious you guys usually update firmware via WiFi or LAN connection? If Iím LAN which port you normally use?
ckh98258 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2020, 12:17 PM   #1068
Supremacy Member
 
kashix's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,769
Just curious you guys usually update firmware via WiFi or LAN connection? If Iím LAN which port you normally use?
Lol ..... what kind of qns is this ... you can use any lan port la lol
kashix is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2020, 10:58 PM   #1069
Arch-Supremacy Member
 
xonix's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 12,522
Just curious you guys usually update firmware via WiFi or LAN connection? If Iím LAN which port you normally use?
When you trigger the firmware update from within router webui or app, it will proceed to download and update as it's already connected to the internet via your modem.

You can also opt from manual update. In this case, you download it from the support page first, unzip it. Select it the webui update page.
xonix is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2020, 09:18 PM   #1070
High Supremacy Member
 
nexusRAGER's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 39,140
Both issues got similarities. Here' is how I would troubleshoot.

1. Check that you are on the latest firmware. If the issue only came about after a recent update, rollback to the older firmware. If you need to download the older firmware, get it here https://www.asus.com/sg/Networking/R...Desk_Download/

2. Reset the router after the update/downgrade.

3. test and monitor. if you still suffer from the missing 5GHz, the chip might be faulty.
i didn't update the firmware, suddenly the 5GHZ came back for a week and it was gone again.

Asus doesn't automatically update the firmware am i right?
nexusRAGER is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2020, 08:43 AM   #1071
Senior Member
 
Join Date: Jan 2000
Posts: 512
Interestingly I started having this issue recently (Wifi completely down), sometimes after restart it will work for an hour or so and hang again.

I thought it was a new firmware issue, after going back to the old one still having the same issue.

Did a hard reset and restore setting, going to monitor for a while

Anyone experiencing your AC5300 out of sudden don't have any network connection and got to restart the whole router to resume back to norm?
none is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2020, 09:47 AM   #1072
Senior Member
 
uncle_josh's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 1,024
Sound like your wifi chipsent going to up lorry liao
__________________
https://www.speedtest.net/my-result/a/5406920451.png
uncle_josh is online now   Reply With Quote
Old 14-04-2020, 01:09 AM   #1073
Senior Member
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 818
Interestingly I started having this issue recently (Wifi completely down), sometimes after restart it will work for an hour or so and hang again.

I thought it was a new firmware issue, after going back to the old one still having the same issue.

Did a hard reset and restore setting, going to monitor for a while
My unit less than a year old now on average once a month the wifi will be down and I got to restart the unit again.

Anyway now I'm on Merlin firmware, not sure if bring to service ctr do I need to upload Asus official firmware first then bring over.
ckh98258 is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2020, 01:43 AM   #1074
Arch-Supremacy Member
 
xonix's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 12,522
My unit less than a year old now on average once a month the wifi will be down and I got to restart the unit again.

Anyway now I'm on Merlin firmware, not sure if bring to service ctr do I need to upload Asus official firmware first then bring over.
To avoid any potential warranty issue, better flash back to stock before send in.
ckh98258 likes this.
xonix is online now   Reply With Quote
Old 14-04-2020, 12:11 PM   #1075
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 504
i didn't update the firmware, suddenly the 5GHZ came back for a week and it was gone again.

Asus doesn't automatically update the firmware am i right?
I have the issue for months already. Already 5GHz Channel2 is working. Channel 1 intermittently appear and disappear. Done all the troubleshooting and not consistently working.

Give up liao.
__________________
[SIZE=1]pstan[/SIZE]
precise is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2020, 10:49 AM   #1076
Arch-Supremacy Member
 
Montoya's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 11,448
I have the issue for months already. Already 5GHz Channel2 is working. Channel 1 intermittently appear and disappear. Done all the troubleshooting and not consistently working.

Give up liao.
Set to manual channel & place router on a laptop cooler. Somehow the chip gets overheated & wifi channels will just go missing.
Montoya is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2020, 09:49 AM   #1077
Senior Member
 
Join Date: Jan 2000
Posts: 512
I tried rolling back 2 different versions of the Merlin firmware and they didn't really help.

So i went back to the latest stock Asus firmware. After update, reset the configuration and set everything back manually.

Surprising it had been rock stable for the last 3 days!
none is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2020, 09:54 AM   #1078
Senior Member
 
maserluv's Avatar
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 1,217
There is a new firmware update,

3.0.0.4.384_81792

Tried it if you haven't.

Regards Wayne


I tried rolling back 2 different versions of the Merlin firmware and they didn't really help.

So i went back to the latest stock Asus firmware. After update, reset the configuration and set everything back manually.

Surprising it had been rock stable for the last 3 days!
__________________
Best Regards
Wayne...
maserluv is offline   Reply With Quote
Reply
Important Forum Advisory Note
This forum is moderated by volunteer moderators who will react only to members' feedback on posts. Moderators are not employees or representatives of HWZ. Forum members and moderators are responsible for their own posts.

Please refer to our Terms of Service for more information.


Thread Tools

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On