working Singtel Vlan Settings with TPLink SG108E

HMAN

Master Member
Joined
Jan 6, 2002
Messages
3,879
Reaction score
47
Creating a new post to share with folks here.

Setup to get t Singtel Internet and IPTV working with 3rd Party Router (Without Vlan Support) with TP-Link SG108E Easy smart switch in Between ONT and Router .

Previous many have reported issues to work with the TPLink Easy Smart Switch.

Before this ,I have read many post here and many reported TP-link managed switch is not compatible with 802.1p priority setting and therefore cant get IPTV to work and Internet is also intermittent.

Below is setup I have done and initially also cant get it working with reference from many posts here but luck come in.


I did a reset to managed Switch and do a fresh setup and magically my notebook started to receive DHCP with IP address allocation on my ONT-> Switch-> Notebook LAN . Internet is working fine


Some tricks here
-Not setting it up to use 802.1p priority based using port base with modified Priority setting below ( The settings reference is based on UserGuide of TP-SG108E , which has a weird matching, 802.1p Priority 0 is not mapped to the lowest setting of Port-base Queue settings
After getting direct connection from ONT to Switch to untagged internet connection to work.. Switching it back to 802.1p does not impact the settings any more.


Hardware Smart Switch :TP-link, TL-SG108E , version 3 Hardware,
FW:TL-SG108Ev3_en_1.0.0_[20160722-rel50167]_up

'->' Denotes LAN Connection
Network Flow

ONT->SWITCH->
Switch Ports
Port 1- ONT
Port 2- Tagged Port to serve as backup, to allow use of Singtel router/routers with Singtel Vlan settings
Port 3- To Routers without Vlan settings
Port 4-7 - Setup as Lan group ports , treat it as unmanaged switch , for use to route to other rooms AP/Switch/Bridge

Port-8 - Singtel IPTV

Overall View
26055961_1615410255193076_6928554420736374117_n.jpg
OsHV7qP.jpg



Vlan Table
25994501_1609520892448679_714859322755089727_n.jpg


*Grouping of IPTV, can only select 2 ports, ONT and A single port, putting more than 2 ports slow down packet forwarding and resulted in stutter frames.


PVID Settings,
*actual setting, port 2 should have PVID 10

26001343_1615467738520661_3193047245327154532_n.jpg




Prior to get 802.1P CoS to work, manual Port Base Priority was used.
25591734_1609522065781895_3746422684580261219_n.jpg


Final 802.1p Settings
25591980_1609522005781901_3811660026345203686_n.jpg



IGMP Snooping
25594059_1609522012448567_7594039379168572851_n.jpg



Something to monitor with bad received packages
25659666_1609522009115234_4788913741904716423_n.jpg



Next Step is to monitor Internet performance.
I am currently setup the network running at my home with Google On Hub x2 with MESH Setup.

Singtel 1G Fibre with MIO TV Package.

1.Singtel IPTV- Working
*The Vlan group for IPTV 20, can only have 2 ports ( 1,8 ONT +SIngle IPTV Output), grouping more than 2 will have pause video issue.

2. Internet - Working
-Video Streaming working fine
-Phone applications no abnormally



Internet Performance needs further validation


Internet connection with Wifi Mesh - 600 MBps up/download based on Google App transfer speed reporting

Internet Speed LAN-with Speedtest.net, misleading results

Speedtest.net
->
Download - 920 MBps ,
Upload ->500 Mbps with Singtel Server

-> Revert to ASUS AC 56S to ONT, got the same result range, Assuming server Busy or my LAN connection is having some problem. In the past , I would get 900/900 MBps range of LAN Connection.

SpeedTest.net Beta :> Downlaod speed < 200 MBps, Upload- 550 MBps with Singtel Server, other servers , no download speed.
 
Last edited:

commach

Great Supremacy Member
Deluxe Member
Joined
Apr 11, 2001
Messages
53,998
Reaction score
15
Thanks for the hard work.

Any update or information on the 4655 received bad packets?
 

HMAN

Master Member
Joined
Jan 6, 2002
Messages
3,879
Reaction score
47
I did some further probing and change of network settings but doesnt seem to improve the case.

There is always 10% bad package received at ONT point and no bad packets after Router.
My Fibre Point 2-3 weeks back got a disconnection issue that NetLinkTrust needs to do a physical patching, that could be the issue. The Noise level is still high.


Internet speed test didnt get impacted much, i still get 930/900 (Download/Upload) speed .

I didnt do port swapping to validate is the ONT port is broken.
 
Last edited:

HMAN

Master Member
Joined
Jan 6, 2002
Messages
3,879
Reaction score
47
Look like SingTel update its IPTV settings, turning on IGMp snooping will cause freezing frames, video keep pausing issue.

No choice, have to update settings to get IPTV to work.

Full Setup Diagram

26170483_1615410255193076_6928554420736374117_o.jpg
 

tidus792

Master Member
Joined
Nov 9, 2001
Messages
4,826
Reaction score
0
Any chance this thread can be updated?

All the pictures links are broken.
 

miloaisdino

Senior Member
Joined
Mar 25, 2016
Messages
951
Reaction score
46
Lol im using this switch it works well just set port 8 highest priority 4 for iptv. Can even have multiple ports with detag vlan 10 for multi public ip..
 

HMAN

Master Member
Joined
Jan 6, 2002
Messages
3,879
Reaction score
47
Lol im using this switch it works well just set port 8 highest priority 4 for iptv. Can even have multiple ports with detag vlan 10 for multi public ip..
Perhaps you can share your setup to benefit the group here.

The Singtel IPTV settings kept changing , last time needed to turn on IGMP snooping but later have to disable it to get IPTV to work.
 

miloaisdino

Senior Member
Joined
Mar 25, 2016
Messages
951
Reaction score
46
Lol my config was in yr ither thread..https://imgur.com/a/xW1s26K
Port 1 - ONT trunk
Port 2 - Internet public ip 1
Port 3 - Internet public ip 2
Port 4 - Iptv
Port 5 - Passthrough for switch and ont management or stock singtel router (public ip 3 on vlan10)
 
Last edited:

toasterbot

Junior Member
Joined
Aug 9, 2017
Messages
3
Reaction score
0
Hi bro, still have the config screenshots? Link broken and when trying on my switch it just doesn't work zzz
 

Mclairs83

High Supremacy Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
25,676
Reaction score
206
anybody able to get the setup works?

Modem --> SG105E HW v4 latest fw.

P1 - ONT
P2 - RT-N56U
P3 - Empty
P4 - Direct to Singtel MIOTV
P5 - Empty.

Did the above configuration according https://imgur.com/a/xW1s26K

But still not working on my MIOTV
 

Kopi_Lui

Master Member
Joined
Jan 15, 2010
Messages
2,707
Reaction score
0
Im glad to see this working as i myself bought a smart switch and it didnt work.
I have not tried it with IGMP disabled and one difference was that i untagged the vlan20 at the miotv STB port the last time.

Anyway, i see that the vlan1 is a member of all ports. Is that secure?
Shldnt port 1 and 5 be tagged 10,20 only?
 
Last edited:

xiaofan

Arch-Supremacy Member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
11,901
Reaction score
683
Lol my config was in yr ither thread..https://imgur.com/a/xW1s26K
Port 1 - ONT trunk
Port 2 - Internet public ip 1
Port 3 - Internet public ip 2
Port 4 - Iptv
Port 5 - Passthrough for switch and ont management or stock singtel router (public ip 3 on vlan10)

Just tried this with my TL-SG105E this morning.

Internet works very well.
Port 1 -- connect to Singtel ZTE ONT
Port 2 -- Asus RT-AX82U with public IP 1
Port 3 -- pfSense with public IP 2
Port 5 -- Singtel Mesh router with public IP 3

However, Singtel TV box does not work on Port 4. It is very strange. I have also tried to connect it to Singtel Mesh Router on port 5 and it does not work either.

Singtel TV box works okay if I use Singtel Mesh Router or Asus RT-AX82U (with Singtel-others VLAN profile).

DBS97fy.jpg

zagC4CL.jpg
 
Last edited:
Important Forum Advisory Note
This forum is moderated by volunteer moderators who will react only to members' feedback on posts. Moderators are not employees or representatives of HWZ. Forum members and moderators are responsible for their own posts.

Please refer to our Terms of Service for more information.
Top